محل نصب باتری در خودرو

نصب باتری

محل نصب باتری باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

در خصوص محل نصب و استقرار باتری، موارد ذیل حائز اهمیت است:

۱-   دسترسی آسان به باتری جهت نصب

۲-   حفاظت در برابر گرم شدن بیش از حد باتری

۳-   حفاظت در برابر سرد شدن بیش از حد باتری

۴-   حفاظت در برابر رطوبت

۵-   حفاظت در برابر آسیب های مکانیکی باتری (به طور مثال حفاظت در برابر ارتعاشات بیش از حد)

۶-   حفاظت در برابر روغن ها و بنزین (سوخت)

.

محل استقرار

.

روش نصب و استقرار باتری

جهت نصب و استقرار باتری، اولین گزینه یعنی محفظه موتور، بهترین محل جهت دسترسی آسان به باتری و دارای موارد ذکر شده فوق است بعلاوه، در محفظه موتور از خطوط اتصال کوتاه تری مابین باتری، استارت و دینام استفاده می گردد که باعث جلوگیری از افت ولتاژ می شود.

ولی در خودروهای جدید، مهندسان خودروساز ترجیح داده اند باتری به صندوق عقب خودرو و به دور از موتور قرار دهند.

این عمل سبب شده که باتری از گرمای موتور در امان باشد و شاید هیچ چیز مانند گرما سبب خراب شدن باتری و کاهش عمر مفید آن نشود.

در این تصمیم شاید اتصال بین باتری و دینام طولانی تر شده باشد ولی مزایای آن به معایت آن می چربد.

.

چه کنیم اطراف باتری گرم نشود؟

جهت جلوگیری از انباشته شدن و جمع شدن گرما در داخل یا اطراف باتری که باعث تسریع در واکنش های شیمیایی در داخل باتری می شود موقعیت نصب باتری در محفظه موتور نبایستی در مجاورت بلوک موتور یا مانیفولد دود باشد.

برای این امر برخی کارخانه ها، باتری را در محفظه ای پلاستیکی در داخل کاپوت قرار دادند.

برخی دیگر کاوری نمدی برای باتری طراحی کرده اند.

به طور کل هرچه باتری از گرمای موتور محفوظ بماند عمر مفید آن افزایش می یابد پس شاید همان انتقال باتری به صندوق عقب بهترین راه باشد چراکه باتری نبایستی در معرض درجه حرارت های بالاتر از 50 درجه سانتی گراد قرار گیرد.

در مواقعی که نصب باتری در محفظه موتور انجام نمی گیرد و باتری را در زیر صندلی راننده یا زیر صندلی عقب یا در صندق عقب خودرو نصب می کنند باید یک نکته مهم را مدنظر قرار بدهند.

دریچه تهویه باطری خودرو

از آنجایی که در باتری ها دریچه تهویه تعبیه شده و امکان خروج بخار اسیدی و در نتیجه آسیب دیدگی قطعات و اجزای فلزی پیرامون باتری وجود دارد لذا وجود فضای کافی در اطراف باتری جهت تهویه این گازها ضروری می باشد حتی وجود جریان ضعیفی از هوا نیز باعث کاهش و یا از بین رفتن کامل بروز این خطرات خواهد شد.

برای این امر خودروهایی که باتری به محیط بسته زیر صندلی یا صندوق عقب انتقال داده شده، شلنگی پلاستیکی و کوچک تعبیه کردند که یک سر شلنگ به طور محکم و ایمن داخل سوپاپ باتری می رود و سر دیگر آن به خارج خودرو هدایت شده تا اگر گاز اسیدی از باتری خارج شده مستقیماً از طریق شلنگ به بیرون هدایت شود و هیچ اثری از آن اطراف باتری پخش نشود.

آب مقطر در باطری

در گذشته از آب مقطر جهت پر کردن خانه های باتری و سرویس های منظم باتری در پریود زمانی عمر مفید باتری استفاده می گردید.

همچنین دسترسی آسان تعمیرگاه ها و راننده ها نیز بیشتر از امروز مورد توجه قرار می گرفت.

اما امروزه به جهت استفاده از باتری های بدون نیاز به نگهداری (سیلد)، این نحوه سرویس که در بالا ذکر گردید، به عنوان یک تفکر قدیمی محسوب گشته و نیازی به دسترسی آسان به باتری نیست.

.

نصب باتری

نگهدارنده باتری

باتری بایستی به گونه ای بر روی خودرو نصب شود که هیچگونه حرکتی نداشته باشد و به همین منظور توسط نگهدارنده های مخصوص در محل خود نصب می گردد.

نگهدارنده باتری معمولاً شامل دو بخش است.

بخش اول کفی زیر که باتری بایستی در آن به راحتی قرار بگیرد و زاویه باتری بیش از 45 درجه نشود اما این بخش به تنهایی کافی نیست چون ممکن است بر اثر حرکت خودرو، باتری از محل خود خارج شود لذا نیاز به بخش دوم یعنی بست نگهدارنده است.

بست های نگهدارنده به شکل های مختلفی است که البته با توجه به استانداردهای ضروری ساخته می شوند.

دو نوع متداول این بست ها، بست ها با پیچ پایه و بست های ریلی است.

بست های پیچ پایه شامل دو عدد پیچ بلند و مهره و یک قطعه نگهدارنده فلزی یا پلاستیکی است که پیچ ها دو طرف باتری با پیچ کردن قطعه نگهدارنده به کفی باتری، باتری را محکم سر جای خود نگه می دارد.

اما نوع ریلی که در خودروهای جدید خارجی دیده می شود شامل یک قطعه فلزی کوچک می باشد که این قطعه توسط یک مهره، ریل باتری را به بدنه متصل کرده و باتری محکم سر جای خود قرار می گیرد.

انواع نگهدارنده ها که در کارخانه بر روی باتری نصب می شود مطابق با استانداردهای ضروری بوده و نباید در آنها تغییر ایجاد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *